Egri kék keringő

Származási hely: Magyarország, Eger város és környéke. A 18. század vége óta ismert, a 19 század közepén bécsi sötét gólyások vérével módosított fajta, amelynek jelenlegi küllemét a röpteljesítmény fokozása céljából a második-világháború után bekeresztezett magasröptű magyar deresek hatása alakította ki.

Testfelépítés,testtartás: Apró termetű, jól izmolt, élénk vérmérsékletű gyors röpmodorú keringő fajta.

Fej: Szélességénél valamivel hosszabb, oldalnézetben trapéz alakú. A homlok a lapos fejtetőbe, az pedig a tarkón át a nyak hátsó vonalába, tompított éllel megy át.

Szemek: A világító gyöngyszemeket kétsoros, de nem széles sötét szürkéskék szemgyűrűk keresztezik.

Csőr: Közepesnél kissé rövidebb, tőben erős, enyhén lefelé irányuló, sötét feketésszürke. Hossza 14-16 mm Az orrdudorok kicsik sima felületűek, fehéren porozottak.

Nyak: Aránylag hosszú, karcsú függőleges tartású, enyhén ívelt.

Mell: Jól izmolt, enyhén előredomborodó, kissé emelt tartású.

Hát: Keskeny, farok felé egyenes vonal mentén mérsékelten lejtő.

Szárnyak: A testhez simulók, az ellenkező oldalaik csúcsai a farkon nem kereszteződnek.

Farok: Keskeny, iránya a hát lejtését törés nélkül követi. A kormánytollak vége kevéssel ér túl az elsőrendű evezők hegyén.

Lábak: Közepes hosszúságúak, mérsékelten tág állásúak. A csüd és az ujjak tollatlanok. A karmok színe a csőr színével megegyező.

Tollazat: Sima, tömött a testre feszülő. Színe fekete szalagos sötétkék, főleg a tojók esetében füstös jellegű, ún. vaskék. A faj és a nyak, az evezők és a kormánytollak sötét palaszürkék. A nyak zöldes és ibolya színcsillogású.

További színváltozatok: Egri cigány keringők „matt” vagy „abrincsos” feketék.

 

 

 

Made with Namu6