Indul a szezon

 

A következő írásom témáját nem kell nagyon ragoznom mert a cím sok mindent elárul. Szeretnék minden olvasónak főleg a kezdőknek olyan alapvető gondolatokat átadni akiknek ez még nem eléggé rutinszerű. Általánosságban azt lehet mondani, hogy a költést március elején (15) célszerű elkezdeni, de ismétlem általánosságban mondható ez el. Nagy szerepe van az időjárásnak is ebben. A hőmérsékletváltozások nagyban befolyásolják galambjaink párzási ösztönét. Ha van rá lehetőség akkor mindenképp tartsuk a madarakat nemek szerint szétválasztva, mert szükségük van a pihenésre. Van egy általános szabály, hogy inkább kevesebb fiatalunk legyen de az jó minőségű. Ezért az első fiatalok világra jövetele nem baj, ha március végére esik. Sajnos sok röpgalambász ezzel biztos nem fog egyetérteni, mert nekik a mennyiség a fontos, és ezért korábban pároztatnak. Sok vihart megélt és biztosan hazataláló egyedek fiatalabb, szintén jó családból származókkal való pároztatása mindig ígéretes utódokat hozhat. Viszont most ez az írás nem igazán erről szól, ezért csak ennyit szerettem volna írni. Lássuk mik azok az alapvető eljárások. Jó hatásúnak bizonyult a dúc tavasszal való kimeszelése, főleg esztétikai szempontból. Mint már biztos sokan tudják, hogy fertőtlenítő hatása csekély, ezért száradás után ajánlom a Virkon-S nevű készítményt. Különös figyelmet fordítsunk a külső élősködők elleni védelemre. (tetű, légy, atka, szúnyog, stb.) Azon kívül, hogy károsítják a tollazatot, fertőzés közvetítő szerepük is jelentős. Rendszeres fürdetéssel és a dúc permetezésével védekezhetünk ellenük egész évben. Személy szerint én a Piret Mix nevű készítményt használom már egy ideje, nekem bevált. Akinek van lehetősége és a pénztárcája sem haragszik meg rá, azoknak ajánlom, hogy a légtérben használjanak különböző illóolajokat. Tisztán tartja a légutakat, aminek a tenyésztésnél és versenyzésnél óriási jelentősége van. Azok a tenyésztők, akik nem szeretik a meglepetéseket, párosítás előtt elvégzik a megfelelő preventív kezeléseket. Ez történhet természetes alapanyagú készítményekkel, illetve mesterséges alapanyagú termékekkel. Ezt mindig az állomány alap egészségügyi állapota dönti el. Mindkettőnek meg vannak az előnyei és a hátrányai. Itt meg kell említeni, hogy minden tenyésztő más és más kezeléseket folytat ilyenkor: Véleményem szerint a legfontosabbak: Trichomonas, Ornithozis, Sallmonella. Ezektől a dolgoktól függetlenül fordítsunk nagy hangsúlyt a megelőzésre, ami szintén történhet természetes és mesterséges alapanyagú készítményekkel. Természetes: Almaecet, Tea, Fokhagymaszaft, stb. Mesterséges: Bio-Air-Fresh (illóolajok), Gerkablau, Taubenheil No1. Ezek mind profi termékek a megelőzésben. Ahány ház annyi fajta takarmányt etetnek a sporttársak. Ami mégis nagyon fontos az a tisztaság és az összetétel. Nagyon jó hatású tavasszal az olajos magvak adása, mert tüzesíti galambjainkat. (Napraforgó, lenmag, kendermag, négermag stb.) Viszont adagolásukkal óvatosan bánjunk. Mindig törekedjünk a változatos magok etetésére, csak így érhetjük el a megfelelő eredményt mind a versenyzés és mind a tenyésztés területén. Tudom, hogy egyeseknek ez már unalmas téma de a gritt és ásványi anyag kiegészítés mindig legyen napi teendőink része, ha a dúcban vagyunk. A takarmányban vagy ivóvízben oldott vitaminok és aminosavak sem hiányozhatnak ilyenkor. Szerepük igen jelentős. Nagyon sokféle termék van már forgalomban és sok gyártó cég van, de itt is meg kell azt említeni hogy nem biztos hogy a legdrágább a legjobb. Az egyszerű folyadék állagúak általában kevesebb összetevőt tartalmaznak, a por állagúak viszont szélesebb spektrummal rendelkeznek. Vannak kombináltak is, amikor aminosavakkal vagy egyéb összetevőkkel vannak keverve. Adagolásuknál tartsuk be a gyártó előírásait. Amit még jó hatásúnak találok és nem csak ebben az időszakban adhatók azok az olajok, amiket takarmányhoz kell keverni. Azok akik rendszeres olvasói írásaimnak és bővebben szeretnének olvasni ezen gondolatokról kérem jelezzék szándékukat a címemen, amit a galambokról című oldalon találnak a jobb felső sarokban.

 

 

        Tisztelettel:
       Zákány Attila

 
Made with Namu6